събота, 7 май 2011 г.

Frank Zappa


Франк Винсънт Запа е американски композитор, китарист, певец, режисьор и сатирик. За 33-годишната си кариера става един от най-влиятелните музикант-композитори на века, издавайки повече от 60 албума, повечето с оригинални композиции. Той също е и китарист и продуцент с почти енциклопедично знание в областта на студийните технологии и продуцира всеки свой албум след 1966.
Сред ранните професионални записи на Запа са две партитури за ниско-бюджетните филми "Най-големият грешник на света" ("The World Greatest Sinner") от 1962г и "Бягай вкъщи бавно" ("Run Home Slow") от 1963 г. През 1963г започва да свири професионално в околностите на Лос Анджелис и купува малкото студио Pal Recording Studio в Кукамонга (в момента ранчо). Запа сменя името на студиото на "Studio Z" и започва да работи там по 12 часа всеки ден.
Това продължило, докато Запа не приел да направи ергенски парти, за което ще получи $100. Той и приятелката му направили шеговит, "фалшив" еротичен запис. За съжаление клиентът се оказал от Отряда за борба с порока и Запа бил затворен за десет дни за разпространение на порнография. Краткият му престой в затвора оставил трайна следа в съзнанието на музиканта и е ключово събитие за формиране на анти-авторитарните му възгледи.
По-късно същия месец Запа е нападнат в Rainbow Theatre в Лондон. "Фен" от публиката бута Франк от сцената в оркестъра. Тревор Хоуел (човекът от публиката) дава две обяснения за случилото се пред медиите. Едната е, че групата не си заслужавала парите, които е дал за концерта, а другата, че Запа заглеждал приятелката му. В резултат от падането Франк получава сериозни наранявания - няколко фрактури, травма на главата и наранявания по гърба, краката и врата, както и нараняване на ларинкса, което е прчина гласът му да падне с 1/3. Инцидентът го принудил да прекара известно време в инвалидна количка и се наложило да бъдат отменени ангажиментите му за около година. В същото време The Mothers сформират група наречена Flo and Eddie и издали свои самостоятелни записи, записани по времето, когато трябвало да бъдат на отменените турнета.
Албумът Jazz From Hell, издаден през 1986г, носи на Запа първата му награда Грами - за най-добра рок-инструментална песен за 1988 г. Като се изключи едно китарно соло, албумът съдържа само композиции на синклавир. Въпреки че е инструментален албум Jazz From Hell се продава със стикер за "опасни текстове" (стикер показващ, че албумът съдържа нецензурни думи и текстове; стикерът е приет от Американската асоциация на звукозаписните компании по предложение на PMRC).




Няма коментари:

Публикуване на коментар